Ut i vildmarken med tajt budget

Ett besök i Sveriges natur gör gott för både kropp och själ. Har du tänkt campa eller tillbringa en längre tid i vildmarken är det bra att planera för att ha med saker som gör vistelsen möjlig och behaglig. Men, det är heller aldrig en dålig idé att ta med sig väsentliga verktyg som kan vara skillnaden mellan liv och död om katastrofen skulle vara framme.

En enkel skogspromenad kräver ingen förberedelse. Att vara ute i naturen brukar påstås vara den billigaste hobbyn du kan ha. Naturen kostar inget och står till ditt förfogande. Så länge du kan äta, dricka, hålla dig varm och vet var du är, är allt lugnt. Webbshoppar som säljer utrustning, verktyg och kläder för friluftsliv kan dock måla upp en bild av lyx och flärd med priserna som finns. Det finns saker du kan göra för att hålla kostnaden nere, till exempel använda rabattkoder från Gratislandet och jämföra priser bland olika återförsäljare.

friluftslivOumbärlig utrustning i vildmarken

Naturen ställer naturligtvis olika krav beroende på om du ska spendera tid i skogen eller i fjällen exempelvis. Det finns dock fortfarande ett visst grundutbud som bör finnas med oavsett var du spenderar din friluftstid. Här är vad du behöver:

  • Vatten och mat
  • Karta och kompass (bra reserv om det är dålig täckning på mobil/GPS)
  • Varma kläder
  • Saker för nödsituationer
  • Ljus

Vatten och mat torde vara självklart. En vätskeryggsäck kan vara ett alternativ till vattenflaskor, men har du en snäv budget är plastflaskor det självklara valet. När det gäller mat så tänk att ta med saker som håller i rumstemperatur. Frystorkad mat är bäst eftersom det väger minst, men det är också dyrare än exempelvis konserver.

Är du i ett nytt område bör du se risken att gå vilse som verklig, oavsett hur väl förberedd du är. Med GPS direkt i telefonen kan det kännas överflödigt men många ställen i Sveriges natur har inte täckning. Ta med karta och kompass!

Att tänka på kläder och ljus kan kännas onödigt. Det är dock oerhört viktigt om du skulle behöva övernatta. En varm tröja och ficklampa räcker i de flesta fall och håller budgeten nere.

Verktyg som knivar och elddon tillsammans med ett enkelt första-hjälpen-kit kan vara skillnaden på en mardröm och ett äventyr. Ta det säkra före det osäkra.