Bli svinnsmart med rätt matplanering

Att låta mat bli dålig bara för att du stirrar dig blind på bäst före-datumet, är att låta både miljö, plånbok och resurser bli skämda. Många tänker inte på att de överhandlar när de faktiskt redan har ett relativt fullt kylskåp, vars innehåll skulle kunna komma mycket bättre till användning med rätt planering. Det finns många sätt för att förtjäna det nya ordet ”svinnsmart”, och några av dessa har en given plats i den här artikeln.

 Låt inte användbar mat hamna i avfallshinken på grund av en ofarlig fläck eller ett passerat utgångsdatum på någon eller några dagar. A och O är att planera rätt, eftersom det i långa loppet lönar sig för alla parter. En utmärkt hjälpreda i dessa ögonblick, är att använda sig av Matkasseguiden som radar upp alla tänkbara matkassar med färdiga recept och råvaror som är klara att användas.

matkasseEn upplyst stig i matkassedjungeln

Från början var mängden matkassar lågt men allteftersom folk började se fördelarna med den nya metoden att handla, har både aktörer som erbjuder produkten, och antalet matkassar utökat. Idag finns det över ett 30-tal företag som erbjuder skräddarsydda, klassiska och ovanliga kassar med alla tänkbara råvaror och recept. Du kan alltså med några klick hitta din favorit, men även glädjas åt att det finns en stor variation som tillfredsställer din smak. Inga långa köer till kassan och inget onödigt tidsfördriv när så mycket annat ligger och väntar. Och med dagens möjligheter att kunna jämföra olika matkassar, går saker och ting ännu lättare.

Sätt sprätt på en rätt med rester!

Ett annat sätt att slippa känna skam för att maten blivit sopor i onödan, är att laga nya rätter med rester. Du känner säkert igen dig – gårdagens familjemiddag blev lyckad men maten kom i överflöd. Ett sätt att slippa slänga resterna är att göra nya rätter med det som står i byttorna. Idag kan du till och med hitta recept på ”resträtter” för att både minska svinnet och samtidigt få en riktigt god middag. Läs mer om det på Naturvårdsverket.

Bli smart med matplaneringsappar

Använd det smartaste du har (förutom ditt eget huvud), nämligen din smartphone, och ladda ned olika matplaneringsappar som hjälper dig få stenkoll på både budget, maträtter, svinn och eventuellt andra förslag som kan skapa förutsättningar för dina middagslösningar.