Landsbygden hamnar ofta i fokus när det talas om segregering, utanförskap och utarmning. Hur knyter vi ihop säcken Sverige, och hur gör vi det lönsamt att bo någonstans utanför de stora städerna? Det behöver inte alls vara svårt. Med rätt kunskaper och inramningar går landsbygden en guldålder till mötes. Receptet är digitalisering och besöksnäring.
Det är som att vi plötsligt har vaknat ur en dvala. Initiativ på initiativ tas, runt om i Sverige har det gått upp för många av oss. Besöksnäringen är en växande bransch, och naturturismen och friluftslivet börjar bli omåttligt populärt och är ett växande segment. I Örnsköldsvik har man startat en utbildning som handlar om att lära sig om egenföretagande, guidning i naturen, friluftsliv och mathantverk. Intresset växer och orterna har förstått att det här är värt att satsa på.
Folk hittar spännande nischer som de kan erbjuda; det finns ekobyar, yogaresor, naturnära konferenslokaler, knäckebröd eller restauranger som erbjuder närodlat. Kombinationen av lokalhistoria och det växande friluftsintresset gör det både roligt och spännande.
Digitaliseringen ett effektivt stöd
Digitalisering är egentligen ett samlingsnamn för en rad olika åtgärder som går från analogt till digitalt. Det kan vara att digitalisera arkiv och på så sätt göra dem tillgängliga för fler. Det kan också vara att regeringen digitaliserar en rad tjänster som gör att man inte behöver bo nära ett bank- eller post- eller skattekontor för att göra sina ärenden. Digitaliseringen av marknaden innebär också att du kan starta en e-handeln, det vill säga en internetbaserad butik, där det inte heller spelar någon roll var du befinner dig.
Att intresset för naturturismen ökar både för internationella som nationella gäster är en perfekt kombination med digitaliseringen. Ens näring görs lättillgänglig för både sociala plattformar och internetforum. Dessutom kan du passa på att starta en e-handel, minska dina lokalkostnader och sälja hantverk till en bred publik runt om i Sverige, eller världen.