Prova paddla kajak? Här är tipsen!

Vi börjar lämna sol och bad till förmån för andra aktiviteter. Många erbjuder idag vandringsleder, mysiga skogsstugor och cykelturer. Något som har blivit allt mer populärt är kajak, och här fokuserar vi på denna härliga aktiviteten och delar med oss av tips att tänka på.

Få saker är så rogivande som att stryka fram på vattnet med kajaken som enkelt skär igenom vattnet. Träning och avkoppling i en perfekt harmoni är nog det som beskriver denna aktivitet bäst. Du behöver inte alls vara ett proffs, det går snabbt att lära sig grunderna och du kan ta med en äldre släkting eller vän. Kombinera det med en god matbit på någon ö och det blir en upplevelse du inte kommer glömma. De vidder och vyer du kommer uppleva är överväldigande och spännande.

Att tänka på

KajakpaddlingSom nybörjare kan det vara bäst att hyra en kajak till att börja med. Om du sedan blir såld – vilket nästan är en garanti – kan du köpa en egen eftersom det blir billigare i längden. Uthyraren vet vilken kajak som passar ditt ändamål bäst, så försök först att strukturera upp din tur. Ska du ut på öppnare hav eller ska du längs lugnare leder?

Packa rätt med vattentåliga kläder, keps och solglasögon. Tänk på att kläderna ska vara rörliga på överdelen eftersom det är här du kommer röra dig mest. När du paddlar ska du tänka på att sitta rätt. Knäna ska vara lätt böjda och du ska kunna spjärna emot fotstöden inne i kajaken. Se till att vara rak i ryggen. Arbeta sedan med hela överkroppen. Håll ett stadigt tag om paddeltaget, men håll inte mer än du behöver. Det är lätt att överanstränga händerna. Sätt sedan ner paddeln så långt fram längs med kajaken du kan – utan att luta dig för mycket framåt.

Lycka till!