Därför förstör skräp naturen

För att naturen ska hålla sig frisk är det viktigt att du som vandrare inte lämnar skräp i skog och mark. Att alltid ha med dig påsar för att kunna ta med dig skräp till närmaste sopkärl är även viktigt för allas trevnad. Förutom skräp är det även bra att tänka på hur du hanterar matrester och toalettbesök.

Skräp i naturen förstör inte bara din upplevelse när du vandrar, det är också farligt för djurarterna som lever där. Dessutom tar naturen väldigt mycket stryk av mycket skräp eftersom det tar väldigt lång tid för skräpet att brytas ner. Släng därför inga fimpar i skogen eller annat skräp för naturens bästa. Eftersom intresset för vandring har ökat markant hamnar det också mer skräp i skog och mark. På det populära och mest trafikerade lederna i fjällvärlden, speciellt Kebnekaise, är det stora problem med bland annat bajs och använt toapapper. Det är sådant som förstör upplevelsen för andra vandrare.

Minska dina spår i naturen

Oavsett om du vandrar i lummiga skogar eller på fjället är det viktigt att försöka minska din påverkan på naturen. Allemansrätten är väldigt generös och i gengäld kan du som besökare tänka på att inte lämna onödiga spår efter dig. Att vara en god människa och plocka upp skräp som du ser i naturen är väldigt bra. Tänk på att alltid ha med dig påsar för ditt skräp. Förutom att plocka upp ditt skräp kan du tänka på hur du går när du vandrar. Om det finns en spång, gå på den istället för att gå bredvid. Om du ska göra en eld, tänk på att vara rädd om marken.

Gräv ner matrester

Det finns några bra tips för att minska dina spår i naturen förutom att plocka med dig skräpet hem. När du gör dina toalettbesök är det en bra idé för allas trevnad att du går en bit ifrån leden och gör dina behov. Tänk på att inte göra det i närheten av vattendrag. Gräv en grop för ditt toalettbesök och täck sedan över det. Toalettpapperet kan du ta med dig i en hundbajspåse. Du kan antingen slänga det i ett sopkärl senare eller elda upp papperet. Om du får matrester över när du har ätit kan du också göra en grop och gräva ner dem. Häll aldrig matrester i vattendrag.