Preppa för att överleva

Förbered dig för det värsta, hoppas på det bästa. Så kan begreppet prepping sammanfattas där allt handlar om att vara redo när krisen kommer. Det kan vara ett strömavbrott, en storm, utebliven vattenförsörjning eller samhällsfunktioner som slås ut.

Att vara förberedd för att klara oväntade situationer i naturen eller i hemmiljön kan vara avgörande vid en kris eftersom prepping och överlevnad går hand i hand och det gäller att ligga steget före.

Oavsett om du planerar för att överleva i vildmarken eller i ditt hem så behöver förberedelserna vara lika genomtänkta. I Sverige handlar prepping i första hand om att kunna klara sig med det du har där du är. Det är viktigt att iordningställa en plats i hemmet där preppingvaror förvaras så att det förrådet av varor alltid är intakt. Nöden är uppfinningarnas moder och i ett nödläge oavsett om du är i vildmarken eller i ditt hem behöver du tänka och planera med öppet sinne.

Det finns fyra huvudområden att täcka in:

  • Mat
  • Vatten
  • Värme
  • Kommunikation

Mat

Välj mat som har lång hållbarhet, som ger energi och kräver lite vatten och bränsle för att tillagas. Addera också något humörhöjande som en bit choklad, torkad frukt och färdiga juicer. Frystorkad mat är ofta energirik och är även utmärkt att ta med i vildmarken. Använd först de färskvaror som finns i kyl och frys.

Vid avsaknad av el gäller stormkök eller öppen brasa för att tillaga maten. Förse dig med ett lager av ved, tändstickor, gaskök, gas. Tänk igenom vad som passar ditt boende.

Vatten

Färskvatten kan lagras i ca 6 månader. Införskaffa dunkar avsedda för livsmedel och byt ut vattnet med jämna mellanrum. Beräkna 2,5 liter per person och dygn till dricksvatten och matlagning. Slösa inte vatten på hygien utan införskaffa våtservetter till det ändamålet.

Värme

En bostad kyls snabbt ut om elförsörjning inte fungerar. Förse dig med isolerande liggunderlag, sovsäck och ett tält. Det går att tälta inomhus! Syftet är att stänga ute kylan. I vildmarken har du din begränsade yta, var noga med att hålla den fri från fukt. Öva på att göra upp eld så du är bekväm med det i en pressad situation.

Kommunikation

Införskaffa en batteridriven radio så att du kan lyssna på samhällsinformation.

Ha kontakt med någon för att kolla av att allt fungerar/ få hjälp vid behov.