Är du redo om krisen kommer?

Utmaningarna i dagens samhälle är många och risken att faktiskt råka ut för extremt väder eller extrema förhållanden är större än många tror. Hittills har inte Sverige drabbats av några förödande olyckor, it-attacker, smittor eller militära konflikter, men sannolikheten att det kan inträffa är hög. Är du förberedd om krisen kommer och slår ut viktiga samhällsfunktioner?

Såväl höststormar som vinterkyla och lynnigt vårväder kan slå ut elnätet med tusentals strömlösa hushåll i hela landet som följd. Då kan det vara bra att ha en genomtänkt strategi för att klara sig flera dygn i sträck. Criseq är en online butik för prepping där du i lugn och ro kan fylla på dina förråd samt inhämta inspiration.

Krisprepping

Ett välkänt begrepp som har fått förnyad kraft är krisprepping. Det betyder helt enkelt att förbereda sig inför en kris genom att samla på sig användbara saker samt ha ett nödförråd av mat. Inte minst bidrog tv-serien ”Nedsläckt land” till begreppets aktualitet. TV-serien undersökte hur ett antal människor överlevde ett längre och oplanerat elavbrott. Resultatet visade hur sårbart samhället är och hur dåligt förberedda de flesta människor är. I England har till exempel Brexit skapat ett aldrig tidigare skådat hamstrande av mat på grund rädslan att utträdet ska innebära matkris och lämna de lokala butikernas hyllor gapande tomma.

Planera som en prepper

2017 blev kraven på invånarna i Sverige tuffare och gick från att vi skulle klara oss helt utan samhällsinsatser i tre dygn till att vi nu måste kunna klara oss i en vecka. Den som har förberett sig noga står väl förberedd när det otänkbara inträffar. Det kan vara bra att tänka som en prepper och se till att kunna tillgodose grundläggande behov. Du behöver till exempel:

  • Information
  • Matförråd
  • Värme
  • Vatten
  • Skydd

Hos Criseq kan du inhandla en vevradio för att kunna ta del av viktig samhällsinformation. Vattendunkar behövs för att kunna dricka och sköta hygienen. Det kan också vara bra att ha filtar, sovsäckar, tält, ljus, tändstickor och ett friluftskök med tillhörande bränsle för att kunna laga mat. Helkonserver, pasta och mat som har lång hållbarhet är bra att satsa på till krisförrådet.

Simulera krisläge

Det kan också vara bra att träna på en eventuell kris genom att bege sig ut i skog och mark och klara sig på medhavt förråd samt av det som naturen har att erbjuda. Att läsa böcker om överlevnad rekommenderas.