Installera solceller på taket säkert

Allt fler vill installera solceller på sitt tak. Med den utvecklingen kommer det bli lättare att nå de klimatmålen som FN har satt upp för att minska beroendet av fossil energi. Att installera solceller kan man göra själv, om man vet vad man gör och har rätt typ av utrustning. Något man aldrig ska slarva med är säkerheten på ens tak, som gör det säkrare att arbeta däruppe.

På taksakerhetstockholm.se kan man beställa hem och installera tillbehör till taket som gör det säkert att arbeta på det. Det kan vara bra att ha i åtanke både före och efter man installerat solcellerna. Du kommer till exempel att få löv och damm på solcellerna – även om naturen sköter den mesta rengöringen själv med hjälp av regn och snö som smälter, så kan det vara bara att då och då klättra upp och rengöra solpanelerna.

Taket kan generera energi

Allt fler inser att taket på ens hus är en yta som kan generera ens hushåll energi. De flesta tänker sig också att det är lönsammare ju längre söderut man bor – då glömmer man kanske att Norrland har fler soltimmar på sommaren än längre ner i landet. På flera håll i landet kan man läsa i lokaltidningar om hur man sätter upp solceller, och det är en så pass växande trend att allt fler överväger det både på förskolor, skolor och BRF:er. I allt från Tranås, Ystad och Gotland installeras det för fullt och grannarna ser på medan huset bredvid plötsligt kan bli mer eller mindre självförsörjande på el under sommarhalvåret.

Under vintern producerar solpanelerna fortfarande el, om än betydligt mindre. Det är bra att tänka på hur du kan använda annan fossilfri energi under den tid som du inte producerar din egen förnybara energi med dina solpaneler. Ett bra alternativ är att höra av sig till sitt elbolag, så kan de hjälpa dig att skräddarsy ditt abonnemang så att du bara köper förnybar el från lokala producenter. De allra flesta energibolag brukar kunna förse sina konsumenter med sådana alternativ – om inte, byt!

Säkerheten av största vikt

Tåls därför att tilläggas att det är mycket viktigt att tänka på att allt inför installationen är säkert. Fallolyckor från tak är tyvärr inte helt ovanliga, och därför är det viktigt att se till att ens tak är säkert att arbeta på. Det gäller saker som halkskydd, bra och lättillgängliga stegar som sitter fastmonterade. Handtag och inga lösa delar att sätta ner foten på är oerhört viktigt. Ett fall på bara några meter kan vara förödande för den som utsätts för det, och säkerheten måste alltid komma först.

Är det du själv eller någon annan som ska installera solpanelerna åt dig? En fackman kan nämligen tacka nej till att arbeta på ditt tak om hen avgör att det är för farligt att klättra på. Det är bra att först låta en expert se över ditt tak för att se att det inte har lösa delar och annat som måste bytas ut innan det är dags för installationen.