Njut av hållbara röda viner

Hållbar vinodling, vad är det? Hållbarhet är en fråga både om miljö, klimat – men också om social hållbarhet som arbetsvillkor bland de som arbetar på vinodlingarna. Här tipsar vi om en vinimportör som tar hållbarheten på allvar, och berättar om hur man kan köpa återvunnet vin…!

En vinimportör som tar hållbarhet på stort allvar är Wine Agency som bland annat har ett otroligt smakfullt utbud av röda viner som ni bara måste gå in och spana på. Något som är slående med röda viner och traditionen av amarone är faktiskt att det finns en återvunnen variant av detta exklusiva, torra vin, nämligen ripasso. Ripasso är gjort på återvunna amaronedruvor, närmare bestämt de russin som blir över. Därför är ripasso en sötare variant och i många fall billigare än amarone.

Men vad ska jag välja, amarone eller ripasso?

Ja, det hela är förstås en smaksak! Många vinexperter menar att ripasso är lite av ett ”fulvin” medan andra entusiaster menar att det helt enkelt ska drickas på rätt sätt. Det är ofta billigare än amarone och sötare, och går därför att kombinera till lite andra rätter än amarone. Amarone blev till av en slump, och de rester man använde på amaronen blev till ripasso. Här kan du läsa om den lite roliga bakgrunden till hur amaronen ”blev till”.

Man ska också komma ihåg att det ju faktiskt är ett hållbart sätt att göra vin på – nämligen att återvinna de fina röda druvor som är gjort på amarone, och göra ytterligare än vända med dem och skapa ripasson. Hållbart, tycker vi – och dessutom saftigt och gott. Här kan du läsa en guide i Expressen som förklarar skillnaderna på ett bra sätt och som kommer med tips på vad du kan kombinera ripasso och amarone med. Det viktiga är bara att hitta ett ripasso som är av kvalitet, och titta bland de lite tyngre varianterna.

Några fler röda druvviner att testa genom en hållbar importör:

  • Pinot Noir
  • Malbec
  • Cabernet Sauvignon

Så ut och botanisera, och kom ihåg att om du väljer en importör kan du alltid ställa frågor direkt till deras proffs, som faktiskt själva reser runt bland vinodlingar och har oerhört värdefull kunskap som kan vara roligt för dig att dela med dig av till dina gäster när du bjuder på vinet.