Odling i stan

Att odla i staden blir alltmer populärt, och det finns många goda skäl till detta. Även om du bor i lägenhet och saknar balkong finns det goda möjligheter att hitta en täppa, antingen en helt egen eller en som du delar tillsammans med andra.

Odling i pallkragarFör att säkerställa livsmedelsförsörjningen är det viktigt att vi börjar odla mer mat i städerna, även i Sverige. Stadsodlingen har också tagit fart, på många olika sätt. Ett av de enklaste sätten att odla i urban miljö är att odla i pallkrage, något som länge har varit populärt även i radhus- och villaträdgårdar. Numera förekommer det också att pallkragar placeras i parker och på andra offentliga platser, och att vem som helst kan plantera frön i dessa kragar. Pallkragar hittar du här. En pallkrage kan också placeras på asfalt, framhåller trädgårdsexperten Sven Björkebaum. Vill du extrautrusta pallkragen hittar du många tips i Allt om trädgård.

Faktum är att man inte behöver sol, eller ens jord, för att odla i urban miljö. Fler och fler företag som odlar grönsaker och frukt startas i industriområden, i källare och liknande miljöer. Istället för jord används näringslösning, och istället för solljus drivs plantorna upp med LED-lampor. Den här typen av mer storskalig odling är dock fortfarande under utvärdering. Kanske äts energivinsten som man får av att odla närmare konsumenterna upp av den energi som går åt för att lysa upp odlingsrummen, och pumpa runt näringslösningen.

Inspiration för dig som vill odla

Men det finns också andra sätt som man kan odla på i stan. Koloniträdgården är inte en ny uppfinning, och intresset har varierat genom historien. Nu är kolonilotterna dock hetare än på länge, och väntetiderna är långa för de som ställer sig i kö. I Umeå kan det ta fyra år att få en kolonilott i ett populärt område.

Koloniträdgårdar i Årsta, StockholmOm du är nyfiken på att börja odla, men känner att en kolonilott innebär för mycket arbete för dig, finns det flera alternativ. Du kan dela en kolonilott med några kompisar, eller odla på din gård. Flera bostadsbolag och bostadsrättsföreningar har idag odlingar på sina innergårdar, som de boende sköter. Vissa har också höns, kaniner, bin och liknande. Än så länge har vi inte sett ett självförsörjande kvarter, men kanske kan detta realiseras snart. Vissa livsmedel är dock svårare att framställa på detta sätt än andra. Även om det inte blir så finns det dock flera fördelar med den här typen av lokal odling. Det har bl.a. visat sig att skadegörelsen är lägre i områden med den här typen av odlingsprojekt. Detta skriver Helsingborgs dagblad, med anledning av ett odlingsprojekt i Ängelholm.

Slutligen: glöm inte bort att det även går att hitta många ätbara växter i skogen. Det handlar inte bara om svamp och bär, utan även om ätbara örter, lavar, skott och rötter. En introduktion till ätbara örter, men också till flera möjligheter för dig som bor i Stockholm att få utlopp för ditt intresse för odling, hittar du i stockholmstidningen Mitt i. De flesta av tipsen är användbara även om du bor i en annan del av landet.